Udlændingenævnets afgørelse af 17. marts 2025 – Tidsubegrænset opholdstilladelse – krav om lovligt ophold – beregning af opholdskravet
Sagens faktiske omstændigheder
Udlændingestyrelsen meddelte i marts 2024 [ansøgeren] afslag på tidsubegrænset opholdstilladelse, under henvisning til, at [ansøgeren] ikke opfyldte den tidsmæssige betingelse for tidsubegrænset opholdstilladelse, jf. udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 1, og stk. 5, om lovligt ophold i mindst 8 henholdsvis 4 år her i landet med opholdstilladelse efter udlændingelovens §§ 7-9 f, 9 i-9 n eller 9 p eller § 9 q, stk. 2 eller 3. [Ansøgeren] opholdstilladelse udløb i april 2019, og [ansøgeren] indgav først en ansøgning om forlængelse i maj 2021. Udlændingestyrelsen havde i 2018 ved en fejl udstedt et opholdskort med tidsubegrænset opholdstilladelse til [ansøgeren]. Fejlen blev først opdaget i 2021 - 2 år efter udløbet af [ansøgerens] tidsbegrænsede opholdstilladelse. Udlændingestyrelsen gjorde derfor i 2021 [ansøgeren] opmærksom på fejlen og gav [ansøgeren] en frist på 2 uger til at ansøge om forlængelse af sin opholdstilladelse. Med henvisning til samme fejl gav Udlændingestyrelsen derefter i april 2021 [ansøgeren] en yderligere frist på 4 uger til at ansøge om forlængelse, hvorefter [ansøgeren] i maj 2021 ansøgte om forlængelse. I juli 2021 traf Udlændingestyrelsen afgørelse om at forlænge [ansøgerens] tidsbegrænsede opholdstilladelse på samme vilkår som hidtil.
Udlændingenævnets afgørelse
Udlændingenævnet ændrer Udlændingestyrelsens afgørelse. Udlændingenævnet vurderer således, at [ansøgeren] ikke på nuværende tidspunkt bør meddeles afslag på tidsubegrænset opholdstilladelse under henvisning til, at [ansøgeren] ikke opfylder den tidsmæssige betingelse for tidsubegrænset opholdstilladelse, jf. udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 1, og stk. 5, om lovligt ophold i mindst 8 henholdsvis 4 år her i landet med opholdstilladelse efter udlændingelovens §§ 7-9 f, 9 i-9 n eller 9 p eller § 9 q, stk. 2 eller 3.
Det fremgår, at Udlændingestyrelsen ved sin afgørelse lagde vægt på, at [ansøgeren] ikke havde haft en gyldig opholdstilladelse i perioden fra april 2019, hvor [ansøgerens] opholdstilladelse udløb, til maj 2021, hvor [ansøgeren] indgav en ansøgning om forlængelse af sin opholdstilladelse. [Ansøgerens] lovlige ophold skulle efter Udlændingestyrelsens opfattelse derfor først regnes fra maj 2021.
Udlændingenævnet har ved sin afgørelse imidlertid lagt vægt på, at Udlændingestyrelsen i 2018 ved en fejl udstedte et opholdskort med tidsubegrænset opholdstilladelse til [ansøgeren], at fejlen først blev opdaget i 2021 efter udløbet af [ansøgerens] tidsbegrænsede opholdstilladelse, og at Udlændingestyrelsen herefter først gav [ansøgeren] en frist på 2 uger og derefter en frist på 4 uger til at søge om forlængelse af opholdstilladelsen, selv om denne allerede var udløbet. Udlændingestyrelsen traf derpå i juli 2021 afgørelse om forlængelse af [ansøgerens] opholdstilladelse på det hidtidige grundlag.
Udlændingenævnet henviser til, at efter udlændingelovens § 27, stk. 1, regnes tidsrummene på henholdsvis 8 og 4 år i § 11, stk. 3, nr. 1, og stk. 5, fra tidspunktet for udlændingens tilmelding til folkeregistret eller, hvis ansøgningen om opholdstilladelse er indgivet her i landet, fra tidspunktet for ansøgningens indgivelse eller fra tidspunktet, hvor betingelserne for opholdstilladelsen er opfyldt, hvis dette tidspunkt ligger efter ansøgningstidspunktet.
Efter udlændingelovens § 27, stk. 3, 1. pkt., afbrydes beregningen af disse tidsrum, bl.a. når en meddelt opholdstilladelse udløber. Hvis opholdstilladelsen imidlertid forlænges, efter den er udløbet, regnes tidsrummene dog fra tidspunktet for den tidligere meddelte opholdstilladelse. Det fremgår af § 27, stk. 3, 2. pkt.
Det følger af forarbejderne til udlændingelovens § 27, stk. 3 (lovforslag nr. 71 af 29. oktober 1998, afs. 5.2 og bemærkningerne til § 1, nr. 3), at tidsrummene normalt kun vil kunne beregnes fra det oprindelige tidspunkt, hvis ansøgningen om forlængelse er indgivet rettidigt. Hvis ansøgningen om forlængelse er indgivet for sent, beregnes tidsrummene således normalt i forhold til den ny opholdstilladelse. Efter en samlet konkret vurdering vil tidsrummene dog kunne beregnes i forhold til den oprindeligt meddelte opholdstilladelse. Der vil herved skulle lægges vægt på, hvor sent ansøgningen er indgivet, baggrunden for forsinkelsen og varigheden af tidligere meddelelse opholdstilladelser.
Udlændingenævnet lægger på den baggrund til grund, at Udlændingestyrelsen i forbindelse med behandlingen af [ansøgerens] ansøgning af maj 2021 om forlængelse af [ansøgerens] opholdstilladelse har foretaget en samlet konkret vurdering af ansøgningen, herunder den for sene indgivelse, samt sagens øvrige omstændigheder, og som følge heraf truffet afgørelse om at forlænge [ansøgerens] tidsbegrænsede opholdstilladelse i stedet for at meddele en ny tidsbegrænset opholdstilladelse.
Udlændingenævnet finder således, at Udlændingestyrelsens afgørelse af juli 2021 om forlængelse af [ansøgerens] opholdstilladelse medfører, at beregningen af varigheden af [ansøgerens] lovlige ophold her i landet derfor skal ske fra den oprindelige opholdstilladelse, som blev meddelt i december 2006, og som løbende er blevet forlænget. Betingelsen i udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 1, og stk. 5, jf. § 27, stk. 1, er dermed opfyldt.
ERH/2025/1