Berostillelse af visse sager om familiesammenføring vedrørende tyrkiske statsborgere

EU-Domstolen har den 10. juli 2014 afsagt dom i en sag om familiesammenføring efter Associeringsaftalen mellem EU og Tyrkiet (sag C-138/13). Det er første gang, at EU-Domstolen har forholdt sig til en konkret sag, der vedrører stand still-klausulernes anvendelse i forhold til de materielle betingelser for familiesammenføring i en situation, hvor en tyrkisk statsborger med ophold i en medlemsstat ønsker familiesammenføring med et familiemedlem, der ikke selv er økonomisk aktiv. Tillægsprotokollen af 23. november 1970 til Associeringsaftalen mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Tyrkiet af 12. september 1963 og Associeringsrådets afgørelse nr. 1/80 indeholder såkaldte stand still-klausuler, som betyder, at medlemsstaterne ikke må indføre nye restriktioner, der hindrer etableringsfriheden og den frie udveksling af tjenesteydelser, eller nye begrænsninger for så vidt angår vilkårene for adgang til beskæftigelse for arbejdstagere og deres familiemedlemmer, som har opnået opholds- og arbejdstilladelse efter de nationale regler herom.

Udlændingenævnet har derfor med henblik på en nærmere overvejelse af dommens betydning besluttet at berostille sager om familiesammenføring til ægtefæller og børn med her-boende tyrkiske statsborgere omfattet af associeringsaftalekomplekset.

Udlændingenævnet vil i de berørte sager, i det omfang det er muligt, orientere ansøgeren om, at vedkommendes sag beror på en fortolkning af dommens betydning for dansk ret, og at ansøgeren har ret til at opholde sig i Danmark, mens disse overvejelser finder sted.

De sager, hvor betingelserne for opholdstilladelse til ægtefælle/børn efter de gældende regler er opfyldt, og hvor Udlændingenævnet finder grundlag for at omgøre/hjemvise sagen til fornyet behandling i Udlændingestyrelsen, berostilles ikke.

For så vidt angår de verserende sager om genoptagelse i Udlændingenævnet, vil Udlændingenævnet ligeledes orientere ansøgeren om, at sagen beror på en fortolkning af dommens betydning for dansk ret, og at ansøgeren har ret til at opholde sig i Danmark, mens disse overvejelser finder sted.

Senest opdateret: 29-07-2014
Udgiver: Udlændingenævnet

Til toppen